Печат на тази страница
Петък, 16 Декември 2016 15:24

Форсират изграждането на ГКПП Рудозем-Ксанти

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Форсират изграждането на ГКПП Рудозем-Ксанти

Министърът на регионалното развитие и благоустройството  Лиляна Павлова подписа вчера  разрешението за строеж за ГКПП „Рудозем – Ксанти” и подходния път към него.

 „Радвам се, че в изключително съкратени срокове успяхме да се сдобием с този важен документ. Само по себе си направихме нещо невероятно, предвид ситуацията в страната и побързахме да се сдобием с този документ, предвид кризата, която е в момента в правителството, нашето  желание  беше да се разпише това разрешение за строеж”, каза областният управител Недялко Славов. Успоредно с процеса за издаването на разрешението за строеж, се подготвя и документацията за обществените поръчки, които ще бъдат две  – едната за строителство, втората за строителен надзор. Ако всичко  върви по график,  през 2018 година пунктът  трябва да бъде  готов.


Изграждането на ГКПП-Рудозем е включено в българско-гръцки проект по Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020". Партньорите от гръцка страна ще изграждат пътния участък от границата до Димарио. Около 13 млн. лв. е индикативната стойност за строителството на самия път и на довеждащата инфраструктура от българска страна. Според прогнозата на Недялко Славов около 60 процента от финансирането се очаква да бъде осигурено от европейски фондове, а близо 40 на сто - от държавата.

Недялко  Славов благодари на екипа от специалисти в Областна администрация Смолян, които са положили сериозни усилия в тази поска, на българското правителство, на всички министерства, които изключително бързо предвижваха съгласувателните процедури, на проектантския екип, с който са поддържали постоянна връзка, на регионалните представителства, на държавните институции,  на Гранична полиция и Агенция „Митници”, на кмета и общинския съвет на община Рудозем.

 

       „Успоредно с това сме предприели по-масирана информационна кампания в гръцките средства за масова информация за популяризиране на проекта за пункта и да се активизира реализирането на проекта и от тяхна страна, тъй като сме зависими от темповете, с които строят пътищата от гръцка страна.”, уточни областният управител на Смолян, относно предразположеността към проекта зад граница. 

 

       Славов отправи специални благодарности към Георги Чилингиров, който активно съдейства за развитието на проекта. „Информирани сте, че проведохме среща с новия областен управител на Регион Източна Македония и Тракия г-н Христос Метиос, който зае мястото на покойния Георгиос Павлидис. Имаме уточнения, че ще получим подкрепа от тяхна страна и тази подкрепа до момента е видна. Ние пунктът можем да го направим чисто технически до края на 2018-та година, въпросът е гърците да направят пътя от тяхна страна. Надявам се, че обществената поръчка ще приключи в рамките на 6 месеца и, че няма да се обжалва.”

 

       Славов отбеляза още: „Ние удвоихме усилията в последния месец, за да се сдобием с разрешението за строеж, с което приключва първият етап с оформяне на техническата документация. Независимо дали аз или някой друг ще продължи да заема тази позиция, по този проект ще има възможно най-голямата приемственост. Нашето намерение е обществената поръчка да бъде обявена до края на януари-началото на февруари. Надявам се, че дотогава ще има яснота и с политическата обстановка в страната.”

 

    Архитект Иванов, изготвил ПУП-а за пункта, поздрави областния управител Недялко Славов и екипа от експерти за положените усилия в резултат, на които за този кратък период са постигнати тези резултати.

 

    Председателят на Българо-гръцкото дружество за приятелство Георги Чилингиров сподели някои факти, свързани със зараждането на идеята за пункта при Рудозем и дългият и мъчителен път до постигането на тези резултати. Той отбеляза, че до тази развръзка се е достигнало след много интензивни срещи и сътрудничество между областния управител на област Смолян Недялко Славов и покойния префект на Регион Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис, които са изкарали проекта отново като приоритетен. „Ако не бяха предприети тези действия от тях двамата, ние щяхме да се простим с този проект.”

 

    В заключение Славов благодари отново на всички, положили усилия за проекта: „За да стигнем до тук, много хора вложиха усилия и сърце, не само хора от Областна администрация Смолян, но много по-широк спектър от специалисти от различни държавни и общински институции. Разбира се, без подкрепата на правителството нямаше как да се справим в тези кратки срокове. Изразявам надежда, че ще имаме възможност със същите темпове да вървим и от тук нататък към сбъдването на тази дългогодишна мечта на родопчани.”

Последно променена в Петък, 16 Декември 2016 15:30
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com

Последните от rodopinews

Влезте, за да коментирате