Смолян

Смолян (10535)

Смолян

Удължава се услугата "Грижа за дома" в община Чепеларе

До 16 януари 2025 година се удължава срокът за предоставяне на услугата „Грижа в дома“ за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа на територията на община Чепеларе 


Община Чепеларе продължава изпълнението на Проект „Грижа в дома в община Чепеларе“ по процедура BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“, финансирана от Европейски социален фонд плюс, чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.

Проектът, който стартира на 16 декември 2022 г., първоначално беше за предоставяне на услуги на целевите групи за срок от 12 месеца. След дадена възможност от Управляващия орган и сключване на допълнителни споразумения, срокът за изпълнение на проекта беше удължен до 16 януари 2025 г.

В хода на изпълнение на проекта се доказа огромното му социално-икономическо значение и реална помощ, която се предоставя на възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания. Към момента 78 потребители получават почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги и психологическа подкрепа от наетите по проекта домашни помощници, медицински сестри и психолог. 

Основната цел, която си поставя Община Чепеларе, е да осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа, живеещи на територията на общината. Специфичната цел е подобряване на равния и навременен достъп до качествени и устойчиви услуги на 51 потребители, включително подобрен достъп до здравеопазване и интегрирани социални услуги. Общата и специфичната цел на проекта са в съответствие с целите и приоритетите на програмата – социално включване и равни възможности.

Ръководството на Община Чепеларе и екипът, който работи по социалните проекти е признателен на Управляващия орган, че удължи ползването на тази услуга, защото грижата за възрастните хора, както и за тези, които имат нужда от помощ е наш приоритет.
  • Безплатни скринингови прегледи за превенция на хронични незаразни заболявания ще се проведат в област Смолян
  • Министерство на здравеопазването и Регионална здравна инспекция – Смолян организират безплатни профилактични прегледи с финансиране по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести.
    Скрининговите изследвания обхващат някои от най-разпространените хронични заболявания-сърдечно-съдови, захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания на простатата, злокачествени новообразувания на маточната шийка и белодробни болести, сред групи от здравото население на област Смолян.
    Безплатните профилактични прегледи са насочени към различни възрастови групи от населението на област Смолян, независимо от здравноосигурителния статус и фамилната обремененост на лицата и ще продължат до 15.11.2024 г.
    Прегледите ще се извършват след предварително записване в следните лечебни заведения:
    • Медицински център „Марамир“ ООД, гр. Смолян, ул. Дичо Петров 1А
    - за диабет тип 2 - на лица над 18 г.
    - за сърдечно-съдови заболявания - на лица над 40 г.
    - за злокачествени новообразувания на простатата - за мъже над 50 г. вкл. тест за PSA – общ и свободен
    - за белодробни заболявания - за лица над 40 г.
    Телефон за записване: 0877335353

    • „МБАЛ – Девин“ ЕАД, гр. Девин, ул. Явор 3,
    - за злокачествени новообразувания на маточната шийка, сред групи от здравото население - прегледи на жени на възраст от 20 до 49 г., вкл. с взимане и изпращане на материал за цитонамазка и последващо интерпретиране на резултата от специалист по клинична патология с класификация по Папаниколау.
    Телефон за записване 0301/58112, 0882270120 (регистратура)
    Повече информация относно графика за преглеждане гражданите могат получат на място в лечебните заведения, на посочените по-горе телефони и фейсбук страниците им.

    ПРЕСЦЕНТЪР НА РЗИ – СМОЛЯН

Пампорово стартирапредварителнапродажба на лифткартиSelectс промоционалнаценаот 82 лева

Промоционални цени за лифт карта и хотелско настаняване до края на октомври

От днес Пампорово пуска в предварителна продажба добре познатите ски карти“Select”, които могат да бъдат закупени до 31.10.2024 г.на възможно най-ниска цена. Картите ще бъдат с цена за еднодневна карта за деца (до 12 години) 49 лева, за младежи (до 21 години) – 69 лева и за възрастни (над 22 години) – 82лева. От днес могат да бъдат закупени същодвавида сезонни лифт карти –сезонна за делнични дни и сезонна без ограничения, както и ски карта Неделя сутрин “Select”,която важи за ползване в ден неделя от 08:45 до 12:45 часа, без предварително фиксирананеделяС нея напускащите в края на уикенда гости на Пампоровомогат да използват пиститедо последно,преди освобождаване на хотела. Новост за сезона е увеличената възраст на категория младежи в ценовата политика, които този сезон ще бъдат от 12 до 21 години включително. Очаква се лифт картите за сезона да бъдат драстично увеличени, предвид увеличената ставка на ДДС за ползване на спортни съоръжения, инфлацията и оперативните разходи.

Картите “Select” са без фиксирани дати за стартиране на ползването им, а клиентите сами избират датата.Активирането им става с първото преминаване, през който и да е турникет в ски зоната, в рамките на предстоящия зимен сезон и важат за последователни дни в зависимост от вида на картата. Лифт карти “Select” могат да бъдат закупени или презаредени само през уеб магазина на курорта. Получаването на ски картите за ски зона Пампоровостава през pick-up устройствата, картоматитеили на касите в курорта, чрез сканиране на QR код, генериран при закупуване през уеб магазина и получен като електронен ваучер на имейл. При наличие на картаза многократна употреба, презареждането става автоматично с въвеждане на WTP номера на пластиката. На разположение на гостите в курорта са шест pick-up устройствачетири картоматаза директна продажба и пет локации с по няколко каси затекуща продажба на карти

Всички закупили лифт карта за ски зона Пампорово ще могат да ползват отново като бонус ски зоната на Чепеларе, когато последнатае отворена. Цените на всички видове описани по-горе карти са обявени на официалната уеб страница на курортаwww.pamporovo.me.

Пампорово продължава тенденцията да прави подобрения в ски зоната, за да гарантира заснежаването дори при наличие на само 72 часов прозорец от подходящи условия за производство на изкуствен сняг. 

Новият 6-седалков лифт Малина-връх Снежанка значително облекчава трафика в ски зоната дори и в най-натоварените дни от сезона.

И през новия зимен сезон ски зонатав Пампорово ще бъде място за забавления. Южната частще елюбимафънзоназа фрийстайл с атрактивни съоръжения за скокове и забавни трикове, която се обслужва от стационарен ски влек. Най-малките пък ще се забавляват вснежнияпарк за обучение на начинаещи деца на ски център МалинаВ него децата могат даползват ски пътека, пързалка за спускане с туби,трасета с виражи и забавни препятствия. 

Двата водещи петзвездни хотели в курорта Перелик и Орловец запазват преференциалните условия и отстъпкидо 31.10.2024 г., като предлагат 25% отстъпка за ранни записвания, директно резервирани онлайн на www.pamporovo.me. Специални пакети за Студентски празник, Коледа и Нова година също могатда бъдат резервирани с отстъпка в официалните страници на хотели Перелик и Орловец.В програмата на хотелите през декември са предвидени музикални изпълнения и забавна програма в няколко последователни дни, анимация за деца и богато меню в празничните дни.

В тенденцията на все по-нарастваща необходимост от грижа за здравето, подобряване на имунната система и като продължение на философията на курорта за налагането му катоцелогодишен климатолечебен центърхотел Перелик доразвива персоналните си здравни програми"Белодробна профилактика", "Релаксация и анти-стрес", "Терапия при контузии и наранявания", "Детоксикация в планината" и програма “Get fit”за подобряване на физическата форма и през зимния сезон. За първи път хотелът ще предлага и център за естетически и разкрасителни процедури.

Хотел Перелик 5* предлага комбинация от съвременна медицина и природни методи, осигурявайки иновативен холистичен подход за подобряване на здравето и благосъстоянието на своите гости катосе възползва от уникалните климатични условия и богати горски територии, идеални за рехабилитация и възстановяване.Терапевтичните пакети включват мануални и апаратни процедури като гунафореза, дълбока осцилация, магнитотерапия и компресотерапия.Гостите на хотела могат да се консултират с нутрициолог за здравословно хранене, да участват в походи със снегоходки, зимни спортове или да се отпуснат в СПА центъра на хотела. 

През новия зимен сезон врати отваря ексклузивна за дестинацията бутикова вила Арфа 5*. Луксозната резиденция носи чара и обаянието на изискана вила в италиански стил сред красивата природа на Родопите и гарантира уединение, стил иуют. Вилата разполага с 9 комфортни апартамента и 3 стаи, зимна градина, ресторант с камина, спа център с басен и закрит гараж. За гостите на вилата се предлагат доставка на лифт карти в стаята и индивидуален трансфер в ски зоната. Повече подробности може да научите на www.pamporovo.meили на 0700 17 702.

Специални програми с отстъпки за ски услуги и настаняване в хотели Орловец 5* и Перелик 5* ще има и презтозиактивен зимен сезон за картодържателите на БАКБ, ISICи абонати на А1.

Продължава съвместната програма между Пампорово АД и Turkish Airlines. Притежателите на карти за лоялност Miles&Smiles на Турските Авиолинии могат да събират клубни точки при закупуване на ски услуги и настаняване в петзвездните хотели Перелик, Орловец и бутикова вила Арфа, които да обменят за различни бонуси и привилегии при пътуване с авиокомпанията допълнителен багаж, ъпгрейд в бизнес класа, персонални услуги по време на полет, отстъпка за допълнителен билет и др.

С цел популяризиране на партньорската програма с Turkish Airlines, в периода на ранните записвания до 31.10.2024 г.,Пампорово предоставя Miles&Smiles летателни точки в троенразмер на всички лоялни клиенти на авиолинията и курорта, закупили пакетни ски услуги, дългосрочни лифт карти в Пампорово и настаняване в хотели Орловец 5*, Перелик 5* и бутикова вила Арфа 5*. 

Повече информация и директни резервации на www.pamporovo.me

Вторник, 01 Октомври 2024 17:18

Дигиталната карта на община Чепеларе – вече факт

Написана от

Дигиталната карта на община Чепеларе – вече факт

 

Община Чепеларе вече разполага с дигитална карта на цялата си територия, на която са отбелязани всички туристически обекти, природни забележителности, еко-пътеки, спортни съоръжения, образователни, културни и административни институции, религиозни обекти (параклиси с кратки описания, храмове и джамии) и др. 

При заснемането на обектите, на повечето от тях са поставени стикери с QR код, който при сканиране с мобилен смарт телефон препраща туристите към дигиталната карта. Някои от обектите са засети и вътре, така, че посетителите могат да си направят виртуална разходка до избран обект и да го предпочетат или не, пред друг.

От започването на работата по дигитализирането на територията на община Чепеларе до настоящия момент (1.10.2024 г.), виртуалният тур на община Чепеларе има над 60 хил. гледания. 

Директна връзка: https://kuula.co/share/5yNgX/collection/7Kdny?logo=0&info=0…

Дигиталната карта е интегрирана в общински интернет страници.

www.visitchepelare.bg и www.chepelare.org - КАРТА/ MAP

Виртуалната карта на Община Чепеларе е заснета от дрон със супер резолюция на 360 градуса.

За улеснение на потребителите, внасяме следните ПОЯСНЕНИЯ:

1. Отбележете произволна точка върху зелената карта от снимката 

2. Излизат всички населени места и обекти, посочени с червен показалец или картинка с дрон

3. Изберете място (Пример: Музей на родопския карст или село Проглед) 

4. Можете да си направите виртуална разходка в единствения на Балканския полуостров Музей на Родопския карст, да разгледате уникални снимки от к.к. Пампорово или пък на някое от населените места

5. При завъртане с пръст на 360 градуса, виждате цялостната панорама.

Финансирането на дигиталната карта е осигурено от Община Чепеларе, заложено по Програмата за развитие на туризма за 2024 г., приета от Консултативния съвет по туризма. 

По тази програма през тази година са финансирани много от туристическите обекти, като: продължаващите археологически проучвания на Пещерно обитлище „Чая“, както и туристическата пътека „Пещерна лаборатория – Старата граница – Пещера „Топчето“ – Пилон Рожен – изворите на река Чая“, по които и догодина работата продължава. По изградената туристическа пътека „Старата воденица“ бе реставриран Римския мост. Основната цел на изграждането и популяризирането на тези обекти е развитието на летния туризъм на територията на община Чепеларе.

Тест на националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert

На 1 октомври от 11 часа ще бъдат задействани двете системи с цел проверка на техническото им състояние.

По време на тестването, чрез акустичните устройства на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), ще бъде излъчен национален сигнал за тревога/край на тревогата. Проверката ще се осъществи на територията на градовете: София; Бургас; Варна; Кърджали; Монтана; Пазарджик; Плевен; Пловдив; Русе; Смолян; Враца; Стара Загора; в общини в областите Видин, Перник и Ямбол; в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“. Планирано е да бъдат включени и обектите с интегрирани към националната система локални системи за оповестяване.

Чрез Системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите на територията на цялата страна, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението ще бъде еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация. Тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и могат да бъдат активирани/деактивирани от потребителите. Подробна информация за настройка на Вашето устройство може да намерите на страницата на BG-Alert в секцията „Информация“.

Понеделник, 30 Септември 2024 21:14

Михаил Хубчев представи изложбата си "Светлина"

Написана от
IMG 6620
Михаил Хубчев представи изложбата си "Светлина"

Смолянският фотограф Михаил Хубчев представи тази вечер в зала " Петър Стайков" в Смолян изложбата си "Светлина". Експозицията откри председателят на КДК Светозар Казанджиев. Приятели, колеги и почитатели на фотографското изкуство поздравиха Хубчев за творческите му попадения. Авторът пожела на всички да не губят светлината в себе си.
Откриха обновената мултифункционална спортна площадка в Чепеларе
 
Обновената мултифунционална спортна площадка Чепеларе, финансирана по проект, подаден от Община Чепеларе към Министерството на младежта и спорта, бе официално открита в присъствието на множество официални лица, представители на държавната и местната власт, видни спортисти, жители и гости на града.
Сред официалните лица и гости на събитието присъстваха Георги Глушков – настоящ служебен министър на младежта и спорта, Весела Лечева – бивш министър на младежта и спорта, Екатерина Петрова – председател на Общински съвет Чепеларе, Антоанета Боева – началник на кабинет ММС, Стоян Кузмов –заместник0кмет на община Чепеларе, председателят на УС на Българска Федерация по тенис Стефан Цветков, Лъчезар Танев – виден български футболист, Радослав Янков – сноубордист номер 1 на България, общински съветници, представител на строителната фирма, изпълнител на проекта, общественици и др. Те бяха посрещнати типично по родопски с пита, мед и химна на Родопа планина, в изпълнение на Илия Учиков - родопска каба гайда и Мариана Ангелова – народна певица.
Тържествената церемония по откриването на комплекса започна с неговото освещаване и водосвет, отслужен от свещеник Апостол Аролски и иподякон Симеон Даскалов.
Последва официалното прерязване на лентата от Боран Хаджиев -кмет на община Чепеларе, Георги Глушков и Весела Лечева - настоящ и бивш министър на младежта и спорта на Република България.
„Изключително съм развълнуван, защото това, за което работим в нашата община, се получава. Истински се радвам, че съм застанал между двама изключителни спортисти - когато се съчетаят спорта с ръководните длъжности, които имат, ние се радваме на такива спортни съоръжения“ , каза кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев. „Ще направим всичко възможно това съоръжение да работи“, допълни Хаджиев, след като благодари на всички, свързани с реализацията на проекта „Подобряване на условията за спорт чрез обновяване на спортна площадка в Община Чепеларе“.
„Много се радвам днес тук да сме заедно на откриването на това прекрасно спортно съоръжение. Още когато слагах подписа си върху договора, бях убедена, че всеки 1лев ще бъде изхарчен по най-добрия начин и община Чепеларе ще има един модерен спортен комплекс. Бях убедена, защото познавам Боран Хаджиев, вашият кмет, от много години. Той е един от най-успешните треньори и специалисти за всички времена в България. Поздравления към такива хора, дали ни толкова много гордост и сълзи в очите, когато сме виждали българският флаг да се вее на най-високото стъпало на Олимпийските игри. Знам колко трудно е в днешно време да инвестираш в спортна инфраструктура и затова вие трябва стова ваше ново съоръжение. Това е инвестиция в здравето на най-малките, инвестиция за хората от активната възраст, за най-възрастните, за всички онези, които се занимават и обичат спорта. Към всички вас, искам да ви призова да знаете, че няма да имате загубено време, ако го прекарвате в спорт на спортните площадки, защото спортът е най-бързата пътека за успешна реализация на всеки един от вас. Довиждане, на добър час и да се надяваме да се гордеем с вашите постижения тук на това спортно съоръжение“, каза Весела Лечева в топлото си емоционално обръщение към присъстващите на официалното откриването на площадката, чието финансиране бе осигурено от ММС по времето, когато тя беше министър.
„За мен е удоволствие да бъда заедно с вас, заедно с госпожа Лечева и с вашия кмет да открием с радост това съоръжение, което е плод на усилията на Министерството на младежта и спорта и на Община Чепеларе, за да може вашите деца да бъдат стимулирани да следват славните спортни традиции на вашият град. Имате с какво да се гордеете. Пожелавам Ви на тази спортна площадка, вашият спортен дух да роди нови шампиони, които да напишат имената си със златни букви в историята на българския спорт. Бъдете здрави и нека ви е честита новата придобивка“. С тези думи министърът на младежта и спорта Георги Глушков отправи своят поздрав по случай обновяването на спортния комплекс в Чепеларе.
Последва изиграване на традиционното „сворнато хоро“ от танцов състав „Евридика“ към ЦПЛР ОДК – Чепеларе като специален поздрав към официалните лица и гости, с което официалната част на събитието приключи.
Веднага след това на тенис кортовете започна I-ви Турнир по тенис на корт за ”CHEPELARE – AMER SPORTS” CUP във възрастови групи до 10 и до 12 години – момичета и момчета, в който се включиха над 30 деца от градовете Кърджали, Смолян, Чепеларе и Асеновград.
Не липсваха и приятни изненади на тенис кортовете с включването на председателят на УС на Българска Федерация по тенис Стефан Цветков и нашата гордост Радослав Янков – сноубордист номер 1 на България, които размениха няколко удара с най- малкия тенисист на корта Кристиян Солучков от Тенис клуб Кърджали при треньор Филип Згуров.
На комбинираното игрище за баскетбол, волейбол и футбол паралелно с турнира по тенис се проведоха Турнир по народна топка за ученици от III и IV клас при СУ „Васил Дечев“ и Турнир по волейбол за ученици от ПГСГСТ „Никола Й. Вапцаров“. Тези два ученически турнира са част от спортните мероприятия, с които Чепеларе се включва в инициативата „Нестле за Живей Активно“.
По време на събитието, освен основната програма, всички желаещи ще имаха възможност да се включат в разнообразни свободни спортни активности, в комбинираната зона за отдих и спорт на спортния комплекс.
Припомняме, че инвестицията по „Подобряване на условията за спорт чрез обновяване на спортна площадка в Община Чепеларе“ е в размер на 624 124,82 лв. Благодарение на предоставената от Държавния бюджет финансова подкрепа ще бъде осъществена основната цел на проекта, а именно да допринесе за осигуряването на подходяща инфраструктура, която да доведе до създаване на по-добри условия за спорт, отдих и туризъм в община Чепеларе.
Спортната площадка е разделена на 4 зони. Зона 1 представлява комбинирано игрище за футбол, баскетбол и волейбол. Зона 2 е комбинираната зона за отдих и спорт, разделена на няколко сектора - площадка за фитнес на открито, тенис на маса, маси за отдих или настолни игри на открито, както и сграда със съблекални и трибуни, включващи 40 места, разположени върху покрива на съблекалните. Зона 3 включва 2 тенис корта. Зона 4 представлява зрителски трибуни с 420 места за наблюдение.
 
Вторник, 24 Септември 2024 19:01

БCΠ – OБEДИHEHA ЛEBИЦA peгиcтpиpa cвoятa лиcтa зa 22 MИP Cмoлян

Написана от
"БCΠ – OБEДИHEHA ЛEBИЦA“ peгиcтpиpa cвoятa лиcтa зa 22 MИP Cмoлян
 
 
"БCΠ – OБEДИHEHA ЛEBИЦA“ peгиcтpиpa cвoятa лиcтa зa 22 MИP Cмoлян. Kaндидaтcĸaтa лиcтa e мoтивиpaнa дa cпeчeли дoвepиeтo нa Poдoпчaни. Boдaч нa лиcтaтa e д-Р Лидия Чopбaнoвa - дoĸтop пo coциaлнa мeдицинa и opгaнизaция нa здpaвeoпaзвaнeтo и фapмaциятa, мaгиcтъp пo Oбщecтвeнo здpaвe и Здpaвeн мeниджмънт. Инициaтop e зa cъздaвaнe нa нaциoнaлнa пpoгpaмa нa MЗ зa „Oпaзвaнe нa мaйчинoтo и дeтcĸo здpaвe”, oтгoвapялa e зa нeйнoтo cъздaвaнe ĸaтo cъвeтниĸ нa миниcтъpa нa здpaвeoпaзвaнeтo. Инициaтop cъщo нa peдицa зaĸoнoдaтeлни инициaтиви, cвъpзaни c дeмoгpaфcĸитe пoлитиĸи в здpaвeoпaзвaнeтo. Учacтвaлa e в cъвмecтни инициaтиви c нeпpaвитeлcтвeни opгaнизaции, ĸaмпaнии зa пpoмoция нa мaйчинoтo и дeтcĸoтo здpaвe. Инициaтop зa paзĸpивaнe нa ĸoнcyлтaтивни здpaвнo – coциaлни цeнтpoвe зa „Maйчинo и дeтcĸo здpaвe” в oблacтни и oбщинcĸи бoлници в Бългapия.
Cтaнĸo Щepeв – юpиcт c oпит в cфepaтa нa coциaлнoтo пpeдпpиeмaчecтвo. Opгaнизaтop в aдминиcтpиpaнeтo нa пpoцecитe, ĸaĸтo в пyбличния тaĸa и в чacтния ceĸтop. Дeeн yчacтниĸ в пoдпoмaгaнeтo и paзвитиeтo нa нeпpaвитeлcтвeния ceĸтop.
B лиcтaтa ca и знaĸoви пpeдcтaвитeли нa двe вoдeщи пpeдпpиятия в oблacттa – Poĸceнa Чaвдapoвa oбщинcĸи cъвeтниĸ в oбщинa Дeвин и финaнcиcт в „ДEBИH AД“, ĸaĸтo и Димитъp Cивинoв – eдин oт pъĸoвoдитeлитe нa пpoизвoдcтвeния пpoцec в „AMEP CΠOPT“ AД- Чeпeлape.
B лиcтaтa e и пpeдcтaвитeлят нa poдoпcĸoтo здpaвeoпaзвaнe – Д-p Mapиянa Meтoдиeвa. Oбщoпpaĸтиĸyвaщ лeĸap в Cмoлян и Дeвин, cпeциaлнocт yши, нoc, гъpлo.
Гopcĸия и Aвтoмoбилният ceĸтop cъщo имaт cвoитe пpeдcтaвитeли в лицeтo нa инжeнep лecoвъдa – Cтaнĸa Hacтaшoвa гpaждaнcĸa ĸвoтa, инжeнep Mилeн Πaчeлиeв, yтвъpдeн aвтo-инcтpyĸтop и бивш oбщинcĸи cъвeтниĸ.
Πpeдcтaвитeл нa ĸoaлициятa e и Toдopĸa Maнoлeвcĸa - Maгиcтъp пcиxoлoг-ĸoнcyлтaнт в oблacттa нa мeдицинcĸaтa пcиxoлoгия, пcиxoлoгия нa личнocттa и paзвитиeтo, eĸcпepт пpи ĸpизи и ĸpизиcни интepвeнции.
Лиcтaтa e пpeдcтaвeнa oт млaди xopa aнгaжиpaни c poдoпcĸитe пpoблeми, вoдeщи oбщecтвeници, мecтни пoлитиĸи и eĸcпepти в paзлични oблacти cвъpзaни c paзвитиeтo нa Cмoлянcĸa oблacт.
Kaндидaтитe зaявиxa cлeд peгиcтpaциятa, чe щe пpoвeждaт пoзитивнa и тoлepaнтнa ĸaмпaния oбъpнaтa ĸъм избиpaтeлитe в Cмoлянcĸият peгиoн.

Чепеларе ще бъде домакин на Празници на Театъра на сенките по случaй началото на новата учебна година

 

Броени дни остават до първия учебен ден. Община Чепеларе ще зарадва учениците, родителите, децата и гостите на града с разнообразна програма, насочена към културата, образованието и забавленията. 

На 15 септември (неделя) от 10:30 часа в залата на Община Чепеларе (ет.3) ще има прожекция на образователен филм и презентация за историята на театралните кукли по света и древния Театър на сенките. 

От 11:30 часа в Градски парк - Чепеларе ще се проведе арт работилница за изработване и декориране на кукли за Театъра на сенките. При неподходящи метеорологични условия, работилницата също ще се проведе в залата на Община Чепеларе (ет.3).

От 2009 година това сценично изкуство е в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.В тази връзка Община Чепеларе и Сдружение „АртеВизия“ организират гостуване на двуезична фотоизложба „Театърът на сенките – Вдъхновението“. Тя ще бъде с локация на открито Градски парк – Чепеларе и ще може да се разгледа от жители и гости на града до края на месец септември.

На 20 септември от 19:30 часа на открито в Градски парк – Чепеларе ще гостува Театърът на сенките на Одисеас Канлис и Димитра Ксанта от гр. Солун, Гърция. Тяхната постановка за деца и възрастни ще разкаже с магията на светлини и сенки приключенията на Карагьозис. Спектакълът е с превод на български език. Публиката ще може да се запознае и с автентични кукли за древния Театър на сенките.

Входът за събитията е свободен и има за цел да създаде приобщаваща и разнообразна среда за цялото семейство, която насърчава любопитството, креативността и чувството за социална отговорност у децата!

100 години от първото масово нападеание на борова процеасионка
 
Първото масово нападение от борова процесионка у нас, отразено в литературата, е регистрирано през 1924 г. в Централни Родопи, в землището на с. Хвойна, Смолянско. За това съдим от публикацията на М. Русков от 1929-1930г. - „Принос към изучаването на биологията и екологията на боровата процесионка (Thaumetopoea pityоcampa Schiff.) у нас.“, отпечатана в Годишник на Софийския Университет, Агрономически факултет, т. VIII, страници 261–284.
Боровата процесионка си остава стопански значим вредител в целия си ареал, обхващащ средиземноморския район. През последните десетилетия се наблюдава значително разширение на зоната ѝ на разпространение на север и към по-големи надморски височини и географски ширини. У нас е установена за първи път през 1906 г., когато Дреновски (1923) хваща на светлина на лампа един мъжки екземпляр в района на София. В България също е установена експанзия на вредителя, който постоянно се настанява в нови местообитания. В България се срещат две фенологични форми на T. pityocampa: типична средиземноморска (зимна) и ранно развиваща се (лятна).
За територията на Южноцентрално държавно предприятие борбата с боровата процесионка се извършва на база на изготвената и одобрена от Изпълнителна агенция по горите Прогноза за очакваните нападения и необходимите лесозащитни мероприятия за борба срещу болести, вредители и други повреди в района на Лесозащитна станция-Пловдив през 2024 г. Прогнозата е изготвена на базата на теренните лесопатологични обследвания, извършени от експертите на Лесозащитна станция-Пловдив, държавните горски и ловни стопанства от района на станцията и лабораторните изследвания в Лесозащитна станция-Пловдив. Тя съдържа данни за очакваните нападения и мероприятия за борба срещу вредители, болести и други повреди през 2024 г. и обзор върху резултатите от лесопатологичното обследване в района на Лесозащитна станция-Пловдив. Те са разработени на базата на Наредба № 9 от 5 декември 2019 г. за защита на горските територии от болести, вредители и други повреди.
Провеждането на борбата се извършва съгласно изискванията на чл. 59 от Наредбата за защита на горските територии от болести, вредители и други повреди.
За 2024 г. на територията на Южноцентрално държавно предприятие е предвидено въздушно пръскане на обща площ от 10 200 дка в следните териториални подления: ДГС Академик Николай Хайтов, ДГС Асеновград, ДГС Ардино, ДГС Кирково, ДГС Момчилград, ДГС Клисура, ДГС Хисар, ДГС Пазарджик, ДЛС Женда и ДЛС Кормисош.
 
459256434 832540709001007 8562129722099663845 n
За уточняване на площите за авиоборба срещу борова процесионка през месец август се извърши контролно лесопатологично обследване на терена, извършено съвместно от представители на РДГ Кърджали, РДГ Пловдив, РДГ Смолян, Южноцентрално държавно предприятие, Лесозащитна станция-Пловдив и на териториалните поделения. Проверките потвърдиха необходимостта от провеждане на авиоборба и са съставени протоколи по образец - Приложение № 19 от Наредбата.
Въздушно пръскане срещу борова процесионка е предвидено да бъде извършено в периода 07.09.2024 г. до 15.09.2024 г. в района на ДГС Клисура, ДГС Хисар, ДГС Асеновград, ДЛС Кормисош, ДЛС Женда, ДГС Ардино, ДГС Момчилград и ДГС Кирково. При благоприятни метеорологични условия на 18-19.09.2024г. ще се проведе и в ДГС Пазарджик и ДГС Академик Николай Хайтов.
Предвидено за използване е биологичен препарат за растителна защита, с търговски марки Рапакс и Форей, с активно вещество Bacillus thuringiensis. Дозата е 100 мл/дка и пръскане с вертолет със система за ултрамалообемно (ULV) разпръскване на работния разтвор. Към момента на провеждане на авиоборбата, гъсениците на борова процесионка са в Ⅰ-Ⅱ ларвна възраст. Третирането следва да бъде извършено при слънчево време, температура на въздуха 18-21°С, скорост на вятъра 1,5-2,3 м/сек, без валежи.
Преди третирането следва да бъдат определени и обозначени моделни дървета, на които след въздушното пръскане се поставят изолационни ръкави, с цел да се определи ефекта от третирането.
Изготвил: инж. Емил Комитов, Южноцентрално държавно предприятие, гр. Смолян
Страница 1 от 753

Pamporovo

V1 250x250 BG 2018

rodopinews 640pxX640px

 

Интернет страницата  не използва бисквитки (cookies).

Скъпи потребители,

От  25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това Родопи нюз ЕООД  приема нова "Политика за поверителност", съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.

 собственик -Родопи нюз ЕООД-Смолян

 

В момента има 110  гости и няма потребители и в сайта