Смолян

Смолян (5052)

Смолян

Вторник, 20 Февруари 2018 11:17

Паметник на Апостола се извиси в с. Малево

Написана от
Паметник на Апостола се извиси в с. Малево

 

IMG 20180219 172433

На 19.02.2018 година в центъра на с. Малево, Община Чепеларе се откри първият бюст-паметник на Васил Левски, точно когато се навършват 145 години от гибелта на Апостола. Идеята възниква преди две години, когато започват и тържествата на историческото място в с. Малево.

 

Тържествената церемония започна с откриване на бюст-паметника, дело на скулптура с малевски корени Борис Сариков, след което монументът бе осветен от отец Аролски. Паметникът е сътворен в ателие в град Сопот. Безброй са дарителите, които са спомогнали за осъществяването на тази родолюбива инициатива.

 

В израз на признателност към Апостола и почит към паметта му бяха положени венци и цветя. Церемонията завърши с културна програма в изпълнение на самодейците при НЧ „Отец Паисий-1909“, НЧ „Родопска искра 1880“, НЧ „Алеко Константинов 1880“ и учениците от ОУ „Цар Симеон I“.

 

На празничната церемония по откриването му присъстваха Славка Чакърова - кмет на Община Чепеларе, Виолета Бакалска – кмет на с. Малево, народния представител - Дора Янкова, Адриян Петров – зам.-областен управител на Област Смолян, Росица Черпокова – председател на ОбС-Чепеларе, Пантелей Мемцов – зам.-кмет на Община Чепеларе, жители и гости.

Причината в селото да бъде издигнат паметник на великия българин е историята на Ропката, която е свързана с идването на Левски в селата Малево, Орехово, Павелско и Хвойна. Старите малевци твърдят, че Левски е бил в селото през 1871 г., за да провери дали в него има почва за организиране на революционен комитет. Свещеникът Васил Згуровски и учителят Костадин Даскалски са заподозряни в „комитлък” покрай Априлското въстание, но никой не знае в какво  точно се изразява тяхното участие. Години наред без почивка, Апостолът на свободата обикаля из българска земя. С всичките двигателни сили на онзи духовен кипеж, търси места и хора за комитети. Историографите му обаче не го търсят в най-голямата и населена планина - Родопите. А и тук има разкази за неговите обиколки, един от тях е на пловдивския общественик и учител Георги Крумов, който е билводач на Левски в селата на Ропката - Павелско, Хвойна, Малево и Орехово. Георги Шоков разказва за посещението му в Райково, Широка лъка и пр. По баирите на Родопите Левски търчи без страх и умора. Асеновградският вестник "Родопско ехо" на 7 февруари 1937 г. пише, че по разказа на бившия игумен Никифор, манастирът "Св. Петка Мулдавска" е бил посетен от Дякона, който съставил комитет. Преди повече от двадесет години в този манастир - до скривалището му, се появи надпис: "Апостола в нашия край - Асеновград, Новаково, Горнослав, Патриарх Евтимово, Златовръх, Яврово, Павелско, Малево, Червен". Надписът е бил сложен от Славчо Кисьов, историк от с. Бачково.Малевци, в знак на почит и уважение към героизма на дякона и като благодарност към неговите съратници от селата на Ропката, издигнаха паметник, който ще остане спомен за бъдните поколения. 

Вторник, 20 Февруари 2018 11:11

Ученици от Смолян казаха "Не!" на агресията

Написана от

Ученици от Смолян казаха "Не!" на агресията

 

Учениците от ОУ " Юрий Гагарин " – Смолян отбелязаха днес Деня на розовата фланелка, като израз на не приемане на тормоза и агресията. Учениците съпричастни с проблема, бяха с розови сърца, на които имаше послания. Своите творчески идеи  децата пресъздадоха като табло под надслов " Не, на страха в училище! ". Бяха отправени различни призиви като " Не, на обидите и подигравките!", "Не на грубостта в отношенията!”. Децата  призоваха всички свои връстници да бъдат приятели, да се ценят и обичат. Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.

Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща  година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.

Вторник, 20 Февруари 2018 10:23

Левски извиси ръст в Малево

Написана от
Левски извиси ръст в Малево                                      
Малево отново даде подслон на Апостола на свободата. 145 години след неговата героична саможертва, Васил Левски намери вечен пристан в полите на Родопа планина, при внуците на същите хора, които са подкрепяли идеала му за Република, идеала му за свободна държава.                                                     
Горда съм, че заедно с Община Чепеларе и кметство Малево, парламентарната група на БСП за България има финансов принос към идеята на Инициативния комитет за издигането на бюст-паметник на най-голямата светиня на България, посочи народният представител за Смолянска област от Левицата Дора Янкова. В почитта ни към дякона Левски, е разковничето на нашето бъдеще. Защото само народ, който има памет за миналото си, гради темелите на своето утре, посочи Янкова, която присъства на тържествата по откриването на монумента в чепеларското село. На този свят ден, хората които се занимаваме с народните дела, трябва да се изповядваме пред Апостола как ги вършим, подчерта тя. Защото това е денят на преклонението пред чистата и свята република.          От години депутатката от партията на социалистите стои близо до малевци и е съпричастна към техните болки и радости. Опитва се да съдейства държавата да показва загрижеността си към региона, да дава поминък и подкрепа за културния му разцвет. А преклонението към Апостола Янкова приема като част от житейската мъдрост на родопчани – да ценят свободата 
БСП - Смолян
Пресцентър
Вторник, 20 Февруари 2018 10:14

Взетите водни проби от Златоград са без отклонения

Написана от
Взетите   водни проби от Златоград   са без отклонения  
 
Четири водни проби са взети от служите на Регионалната здравна инспекция в Смолян в Златоград. Всичките проби са без отклонения, става ясно от справка на Здравната инспекция. Пробите на питейната вода са направени в ОУ „Васил Левски“, СУ „Антим I“, ДГ „Снежанка“ и хранителен магазин „Солар Еко Енерджи“ и категорично не са констатирани отклонения. Припомняме ви, че в Златоград има регистриран бум на заболели от вирусен хепатит тип А, а доста от жителите на града изразиха съмнения, че болестта на мръсните ръце може би е плъзнала от местни водоизточници. Пробите на здравните инспектори обаче категорично отхвърлят подобна теза. По време на мониторинга на водата в областа от началото на месеца е имало засечена една проба, която не отговаря на изискванията по наредба 9 и тя е била в златоградското село Старцево. По повод на това РЗИ-Смолян е издало предписание, както и подробни указания за предприемане на хигиенни мероприятия и обеззаразяване на питейната вода. Взетата контролна проба е била без отклонения от нормите. Здравните инспектори не открили и отклоненията в нормите на питейна вода в Неделино, след паднали обилни валежи в района и последвалата забрана за ползване на водата. Според справката на РЗИ-Смолян, проверката, която е била направена на качеството на питейната вода чрез лабораторен анализ, не показва отклонения от нормите.
Вторник, 20 Февруари 2018 10:05

Надзирателите в Смолян отново протестираха

Написана от
Надзирателите в Смолян отново протестираха 
 

На пореден протест излязоха служителите на Затворническото общежитие, арести, както и тези от Съдебна охрана в Смолян. Чрез събрание на открито отново изразиха своето недоволство от отношението  от страна на държавата. Събитието е част от Националният протест, с който се настоява за изравняване на заплащането в сектор „Сигурност“, по-добри условия на труд и назначаване на допълнителни бройки в службите. Те искат 20 % увеличение на заплатите, изравняване на сумите, които се дават в силовите ведомства и нови щатни бройки за арестите и затворите, коментира представителят на Синдикатите на служителите на затворите в Смолян Николай Баташки.

Протестът на надзирателите, служителите на арестантите и работещите в Съдебна охрана, бе пред сградата на Районен съд – Смолян, като протестиращите бяха от цялата област. Със същите искания надзирателите от Смолян и техните колеги от останалите звена протестираха и в края на януари в Смолян. Те бяха категорични, че ще участват и в националният протест в София, който се организира на 24 февруари.

Български и гръцки демобилизирани полицаи с общи проекти в полза на хората от двете страни на границата

27972432 1971962483066095 7459571244560493401 n

 

Договор за сътрудничество подписаха Управителните съвети на Асоциация „Сигурност“ –Смолян и Асоциацията на демобилизираните полицаи в Ксанти. Официалното подписване стана в гръцкия град. Контрактът е в следствие на няколкото опознавателни предходни среши между членовете на организациите в Смолян и Ксанти.

Демобилизираните полицаи ще работят по съвместни проекти и ще развиват сътрудничество, в полза на хората  от двете страни на границата.

Има вече и конкретни идеи за съвместни дейности, с които бившите полицаи ще бъдат полезни на обществото и на работещите си колеги. 

28124859 2005431133045251 1431875233 o

Понеделник, 19 Февруари 2018 15:25

Нови случаи на хепатит в Златоград

Написана от
Нови случаи на хепатит в Златоград 

Нови случаи на заболели от вирусен хепатит  А са  регистрирани през изминалата седмица в Златоград. Това става ясно от справка за епидемиологичната обстановка в областта, изготвена от Регионалната здравна инспекция в Смолян. Новите случаи са два, на мъж и жена от 30 до 35 години, като между тях няма епидемична връзка. Припомняме, че от началото на месеца в Златоград се регистрира бум на заболелите от хепатит, като от началото на годината болните са вече девет, при осемнадесет за цялата област. Болните са на възраст от 11 до 45 години. Заради установените случаи от РЗИ – Смолян са връчили предписания на всички общопрактикуващи лекари и медицински специалисти в училища и детски заведения в града за предприемане на необходимите противоепидемични мерки. Всички заведения за обществено хранене също са предприели мерки, като задължително хлориране на съдовете за готвене и сервиране. Жителите на града са изключително притеснени от продължаващите случаи на хепатит в града, като твърдят, че бройката на болните е различна от отчетената, тъй като имало и хора, които търсили медицинска помощ извън територията на област Смолян. Основните тревоги са и относно източника на заразата на болестта. Според медици обаче няма място за тревога, тъй като това е болестта известна повече като болестта на мръсните ръце. Обикновено възниквали подобни огнища на всеки 5-6 години и по всяка вероятност се е натрупала критична маса от хора без имунитет към вируса и е необходимо спазване на строга хигиена до отшумяването на болестта.

Устойчивото енергийно развитие на област Смолян обсъдиха на среща в областна администрация

 

Заместник-областният управител Андриян Петров откри и ръководи заседание на Областния съвет за устойчиво енергийно развитие към Областна администрация Смолян. Информация във връзка със задълженията по Закона за енергийната ефективност и Закона за енергията от възобновяеми източници за изготвяне на годишни отчети и сроковете за представянето им в АУЕР представи Петя Нешева – главен експерт от Агенцията за устойчиво енергийно развитие, Пловдив. Тя запозна присъстващите с европейските цели до 2020 година за намаляване на емисиите на вредни парникови газове, увеличаване дела на енергията, добивана от възобновяеми източници, намаляване на първичното енергийно потребление. Представи начините за изпълнение на Националната цел за енергийни спестявания и очакваните резултати. Нешева обърна внимание на водещата роля на общините за реализиране на Националната цел.

 Във връзка с реализирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на област Смолян, инж.Костадин Капитанов от Областна администрация Смолян представи актуална информация. Регионът ни заема едно от челните места за страната по изпълнение на програмата. За област Смолян са одобрени за саниране и финансиране 55 многофамилни жилищни сгради.

През 2017 година са извършвани дейности по саниране на 49 сгради в региона.  Към днешна дата за 54 сгради в Смолянска област, за които има подписани договори за финансиране от Българска банка за развитие, касаещи сдружения на собственици, подали документи до 01.01.2016 година, са завършени. За тях са въведени мерките за енергийна ефективност и са издадени удостоверения за въвеждане в експлоатация или разрешения за ползване – в зависимост от категорията на обекта. По общини тези 54 многофамилни жилищни сгради са разпределени – 7 в община Девин; 7 в община Златоград, 7 в община Мадан, 4 в община Рудозем; 28 в община Смолян и една сграда в община Чепеларе. Изпълняват се строително-монтажни работи (СМР) по 29-та сграда в община Смолян.

       Експерти, отговарящи за програмата, и кметове от общините в област Смолян изказаха благодарности към Областна администрация за ползотворната съвместна работа. Те коментираха положителния ефект от енергийното обновяване на обществени и многофамилни жилищни сгради, както за домакинствата, така и  за по-приветливия облик на населените места.

       Заместник-областният управител Андриян Петров изрази удовлетворение от страна на Областна управа за успешната реализация на първия етап от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на област Смолян. Той отбеляза, че за нашия регион енергийното обновяване на обществени и жилищни сгради има значителен икономически и екологичен ефект, поради климатичните условия, предопределящи по-дълъг отоплителен сезон. Петров обърна специално внимание и върху въпросът, свързан с добросъвестното стопанисване на обновените сгради и контрола от страна на общините, отбелязвайки, че собствениците трябва да проявяват отговорно отношение към вложената в жилищните им сгради инвестиция.

       Кметовете на община Чепеларе – Славка Чакърова и община Мадан – Фахри Молайсенов споделиха впечатления от участието си в семинар през 2017-та година по обмяна на опит  в Осло, Норвегия в областта на енергийната ефективност.

      Изпълнителният директор на Асоциация на Родопските общини (АРО) – Златка Николова представи проект Rhodoshop – пилотна програма за подпомагане на инвестициите в областта на енергийната ефективност чрез създаване на структура за пълно обслужване в Родопския регион на България. Проектът е финансиран по програмата за изследвания и иновации Хоризонт 2020 на Европейския съюз.

Информацията е на пресцентъра на Областна администрация.

94-годишен мъж  от девинското село Беден почина при пожар в къщата си

94-годишен мъж  от девинското село Беден почина при пожар в къщата си.

Мъжът живял сам. Предполага се, че пожарът е пламнал от печка на дърва,от която паднала жар и  запалила дървения 

По случая е образувано досъдебно производство в Окръжната прокуратура в Смолян.

Понеделник, 19 Февруари 2018 08:41

Започва Великият пост

Написана от

Започва Великият пост


Той продължава седем седмици

Великденският пост е най-важният от четирите постни периода през годината. Тази година Възкресение Христово или Великден е на 8 април. Постът не е просто диета – въздържанието от определени храни (най-вече на тези от животински произход) не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

Великият пост е време за молитви и покаяние, като подготовката за него започва три седмици по-рано. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. Първият ден, в който се разрешава риба, е Благовещение – на 25 март.

Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/zapochva-velikijat-post.html

Страница 1 от 361