Смолян

Смолян (5320)

Смолян

Чепеларе се поклони пред паметта на отец Евстати Янков
 IMG-f562e083e5f1f900245234ceeba329f9-VIMG-cf5133bf54c116dad15e90a1472d3519-V
 
Чепеларе се поклони пред паметта на човека, който местните хора почитат като светец- отец Евстати Янков. В града е създаден инициативния комитет, който със съдействието на Община Чепеларе и Пловдивската Света Митрополия, в градинката на църквата ще изгради бюст-паметник, свидетелство за признателност към този изключителен свещенник, служил там в годините между 1915г. И 1952г.
 Ще бъде  внесено  искане пред Пловдивската митрополия да бъде канонизиран. 66 години след смъртта на отец Евстати Янков той не е забравен, а за него се разказват истории-легенди.
 
В  двора на църквата „Св. Атанасий Велики“ в Чепеларе,  бе отслужена  панихида, на която се събраха много хора, за да се поклонят на гроба на  светеца. В Чепеларе е жива вярата, че там почива свят човек, който чува молитвите им за прошка и привлича Божията милост.
 
„В светлината на празниците на Христовото Възкресение се събираме, за да отбележим паметта и кончината на един духовен пастор, който просиява с дълъг и ползотворен живот в Родопите. Паметта не е забравена 66 години след неговата смърт на свещеномъченик. Въпрос на време е, за наша утеха, да се започне процедура за канонизация на отец Евстати. Чудотворец сме имали в Чепеларе, и още вярваме, че закриля хората в града ни!“, каза отец Станимир.
 
Протоиерей Янков е роден на 20 август 1886 г. в много бедно семейство с четири деца. Той трябвало  да започне работа едва на 12 години, след като завършва трети клас в бакалията на чорбаджия в Асеновград. За да пести пари момчето се прибирало пеш и извървявало 55 километра, за да види близките си. Завръща се в родния град Чепеларе като клиросен певец в храма „Св. Георги“ през 1914 г. , след като е завършил свещеническото училище в Бачковския манастир. Създава семейство с Тодора Найденова, а малко по-късно се ражда синът Симеон. Ръкоположен бил за дякон, на следващата година за свещеник, а с жена си организирали първия църковен хор, на който презвитерата била диригент. Свещеникът я губи след 18 г. брак и сам отгледал сина си. След като го изпратил да учи в Семинарията, се отдал всецяло на служението в храм „Св. Атанасий Велики“ в Чепеларе, където Евстати Янков служил 37 години. Свещеникът бил пример за подражание, милосърдие и благост.
 
За всеки празник Рождество Христово и за Великден , вдовиците  намирали под вратите си пари за посрещане на светлия празник. През зимата „някой“ оставял на бедните чепеларци дърва за огрев, но всички се всъщност знаели кой е тайният благодетел. Снаха му Катя Евстатиева си спомня, че никога не е донасял хляба от църквата, раздавал го по пътя на бедните, които го причаквали. „Как вие ще празнувате на пълни маси Великден и Рождество Христово, а вашите събратя ще гладуват?”, питал отец Евстати. Ден преди Рождество Христово винаги успявал да събере такова количества храна, че наемал специални хора да я разнасят по къщите на бедните. Успял да организира хората да съберат пари за крава на болни от туберколоза майка и двете ѝ деца, за което той самият дал по-голямата част от сумата. Разказва се и случай, когато дете откраднало два хляба от църквата и се уплашило, когато се сблъскало със свещеника на излизане, но чуло ласкавото: „Върви, мило, върви, и аз знам какво е глад. 
 
Емблематичен за благородството му е случай, когато простил на крадците, които нахлули посреднощ в къщата му и задигнали събраните пари за камбанарията. След време един от тях го извикал да освети къщата му, издигната с крадените пари, а Отец Евстати отишъл и направил водосвета с думите, че сега парите вече не са крадени, а осветени. Докато бил жив отецът помагал на всички – редовно давал пари на вдовица, отгледала 4-те си деца, а хората в Чепеларе още помнят, че когато давал пари, не ги броял, отварял кесията и давал, знаейки, че повечето няма да бъдат върнати. Много от историите за отеца звучат кат олегенди, но хората ги разказват с пълно убеждение, че са истина. Момиченце страдащо от епилепсия, спира да прави припадъци след като отец Евстати му прочел молитва, а след години става майка на две деца. По време на мобилизацията събрал всички, които щели да заминават за фронта и направил молебен, след който нито един от войниците от Чепеларе не загинал и всички се върнали живи. Хората вярвали, че молитвата на техния свят отец ги е спасила. Възрастна вече жена от Чепеларе си спомня, че дълго нямало вест от мъжа ѝ изпратен в Охрид, отиват със свекървата при отец Евстати да се помолят, а той им казва, че по молитвите им разбрал, че техният близък е жив. И действително след дни войникът действително се обадил.
 
След сложна операция през пролетта на 1952г протойерей Евстати успял да се попривдигне от болничното легло, за да проповядва от там в края на Страстната седмица. Последният час на отец Евстати Янков настъпва точно когато забиват църковните камбани, възвестяващи Възкресение Христово на 20 април 1952 г. Болничната стая се изпълнила с ярка силна светлина, постепенно се вдигнала нагоре и излязла през тавана. Когато поразените от явлението болни дошли на себе си видели, че свещеникът вече е предал душата на Бога, а вътре се носело благоухание. Дошлите лекари съблекли халата му и го хвърлили на съседното легло, където лежал неподвижно тежко болен, който по-късно оздравял.
 
Километрична върволица от хора излязла на 2 километра от Чепеларе, за да посрещне линейката с тялото на любимия пастир, а мнозина паднали на колене. Нощното шествие с горящи свещи минало през центъра към храма, а носачите често се сменяли, защото всеки искал да поноси поне за малко владиката на Родопите. Така наричали отец Евстати, бдението за когото било като пасхална служба, а прощаването на другия ден продължило с часове.
  Чистата слава на отеца кара и до днес мнозина вярващи да отиват рано сутрин на гроба му, да изплакват мъката си и да се молят, а хората вярват, че той и днес е духовен водач.

Близо 1 500 лв. събраха за болно дете при благотворителен дрифт в Смолян

 31052110 2091590917537663 6290021699966468096 n

Близо 1 500 лв. събраха за болно дете при благотворителен дрифт в Смолян. Проявата бе организирана от Групата "Колите в Смолян" на полигона в Полковник Серафимово, с благотворителна кауза - за Димитър Ганев от Пазарджик, който е едно от трите деца в цялата страна родени със Синдрома на Аперт, известен още като Болестта на счупените кукли(генетично заболяване със типични малформации на черепа, лицето и крайниците).

Събитието продължи повече от 3 часа, като в него присъстваха родителите, малкият Митко и братчето му. Участие взеха над 10 коли, които забавляваха публиката, а зрителите бяха повече от 150. От името на организаторите, Симона Георгиева връчи подарък за семейство Ганеви-уикенд пакет за 4-ма в хотел "Перелик“, осигурен от КК Пампорово, както и ваучер за гориво на стойност 80лв. от бензиностанции ОМВ. Събраната сума е 1 460 лв.

Снимки: Симона Георгиева

Спасиха трите малки мечета в района на доспатското село Барутин

 

IMG-2e971b7bb84499997a70714873be9239-VIMG-3dc075baa7a4de7bf5c350bcd6e448a6-V

Трите мечета на възраст не повече от четири месеца са спасени при съвместна акция на МОСВ, РИОСВ – Смолян и фондация „Четири лапи“. Това стана след получен сигнал на дежурен телефон на РИОСВ, в събота около обяд.  В района на село Барутин, община Доспат, на асфалтов път в близост до река са намерени три малки мечета без майка. С цел безопасност , както за мечетата, така и за жителите на селото, животните са прибрани от Спешната група към екоинспекцията. Мечетата били забелязани от Велин Метов от Бръщен, който успял да ги снима с телефона си. Две от тях били в близост до пътното платно, а третото било в реката. Извършен е няколко часов оглед в района, като са търсени следи от майката. Тъй като тя не е намерена, със съдействието на МОСВ са предприети мерки по координиране на съвместни дейности с фондация „Четири лапи“. Поради факта, че мечетата са кърмачета и дълъг престой без мляко би довел до смъртта им, те веднага са транспортирани и приети в Парка за танцуващи мечки край Белица, стопанисван от "Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо. Там за тях ще бъдат полагани грижи от опитни специалисти. 

Междувременно от РИОСВ – Смолян, в района на село Барутин ще се поставят фотокапани и ще се следи дали ще се появи майката на мечетата. Ако тя не бъде открита в рамките на следващата седмица, те ще бъдат настанени в спасителен център в Гърция, който е специализиран в оказването на помощ на осиротели мечета и връщането им в естествената им среда.

Неделя, 22 Април 2018 06:19

Мечета отново обикалят селата в Родопитe

Написана от

Мечета  отново обикалят  селата в Родопитe

 

Мечета  отново  обикалят в близост до селата в Родопите. Три мечета изненадали жителите на доспатските села Бръщен и Црънча вчера , като се появили в близост до пътя в отсечката "Владово дере" – Барутин. Те надничали от реката в близост до беседка, като на появата им станал свидетел и Велин Метов от Бръщен, който успял да ги снима с телефона си. Две от мечетата били в близост до пътното платно, а третото било в реката. Предполага се, че майката е пресекла коритото на реката и те останали долу. Мечетата гледали любопитно, като видимо били доста малки.

„Не изпитах страх, те са много малки. Двете гледаха от близо, а другото бе в ниското“, разказа 20 – годишният Велин.

С него били още трима негови приятели, като с единият заедно си изкарват прехраната зад граница, а другите двама са все още ученици.

В последствие е подаден и сигнал на 112, като на място пристигнали пожарникари, които потърсили за съдействие Групата за бързо реагиране, към Регионалната инспекция по околна среда и водите – Смолян, която също е отишла на място да огледа района. Преди години на подобни срещи ставаха свидетели и жителите на девинското село Грохотно, като някои от тях също успяха да снимат малки мечета.

Специалисти препоръчват, при подобни случайни срещи хората да отбягват да се задържат в близост до мечетата, тъй като вероятността да бъдат потърсени от майката е голяма, в стремежа си да ги опази може и да нападне човек.

Извадиха 800 грама простата от тялото на пациент

 

Уролози от МБАЛ – Смолян, оперираха успешно огромна простата на 78-годишен мъж от Баните, съобщиха от Урологично отделение. При интервенцията медиците извадиха от тялото пациента простатна жлеза с тегло 800 грама. В нормално състояние простата тежи не повече от 40 грама, а на операция се подлагат жлези с тегло между 60 и 150 грама, уточняват специалистите.

78-годишният мъж е приет в болницата през март в много тежко състояние. На следващия ден е извършена операцията. Направена е хистология, която е отчела отрицателни резултати. Лечението премина успешно, пациентът вече е изписан.

„Операцията беше изключително тежка, поради простата причина, че големият обем на простатната жлеза означаваше голямо кървене, много големи рискове от усложнения и следоперативни грижи. Ние като екип останахме доволни. Смятам, че свършихме добра работа в един нетрадиционен случай, който не се среща в ежедневната ни работа. Мога дори да кажа, че в цяла България и в световен мащаб рядко се срещат толкова големи жлези“, коментира д-р Петър Кръстанов.

Лекарите съветват мъжете над 50 години да не отлагат прегледите при уролог. Те трябва да посещават специалист поне веднъж годишно, тъй като при всеки втори мъж над тази възраст възникват проблеми с простатата.

Аденомът на простатата е доброкачествено уголемяване, а карциномът злокачествено. Симптомите при двата случая са еднакви.

Образователен форум за ученици по повод Деня на Земята
По повод, 22 април, Международен ден на Земята, Южноцентрално държавно предприятие – Смолян и Център за подкрепа за личностно развитие проведоха образователен форум "Заедно за земята" с учениците от 1 до 4 клас на ОУ "Стою Шишков". В рамките на събитието, децата имаха възможност да творят с природни материали в ателието “Да творим от гората”, да рециклират отпадъчни материали в ателието „Сръчни ръце – Чиста Земя“, да рисуват вдъхновени от „Моя зелен град“, а част от тях участваха в организираните от лесовъдите на Държавно горско стопанство – Смолян образователни занимания. В тях децата научиха полезна информация за гората и живота в нея, както и за професията на лесовъда и еколога и ролята им при опазване и възобновяване на гората на България, а накрая всички участници посадиха дръвче в двора на училището. Събитието бе съпътствано от множество усмивки, а всички участници получиха от Южноцентрално предприятие – Смолян образователната книжка със заглавие „52 жеста за биоразнообразието“ със съвети за опазване на ресурсите на Земята.

Полицейски инспектори се срещат с хората в малките населени места

 

От ноември 2017г. мобилни екипи от полицейски служители от охранителна, криминална и икономическа полиция на ОДМВР – Смолян провеждат ежемесечни срещи с представителите на местната власт и гражданите в малките населени места. Изнесените приемни се организират независимо от служителите, определени за обслужване на съответния район. Целта е да се постигне по-добър резултат в противодействие на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред. Гражданите и представителите на местната власт мога да подават сигнали за нарушения по Закона за движение по пътищата, нарушения на обществения ред и престъпления, както и сигнали, които налагат предприемането на действия от други компетентни институции.  През месец април 2018 г. са определени за посещаване следните населени места:

18.04.2018г. – община Чепеларе

  • с.  Орехово - 10,00 ч.

  • с.  Малево -11,30 ч.

  • с.  Хвойна - 14,30 ч.

25.04.2018г. – община  Смолян

-    с. Гела - 10,00 ч.

-    с. Широка лъка - 11,30 ч.

-    с. Стойките - 14,30 ч.

Нападател на „Палас” привлече вниманието на един от най-успешните клубове


Президентът на „Палас” (Рудозем) Хайри Шерифов съобщи, че 15-годишният Филип Чукаров е забелязан от скаутите на Global Premier Soccer и на един от най-успешните клубове в историята на световния футбол – „Валенсия”.

Футболистът привлякъл вниманието на грандовете по време на елитен международен турнир на „Валенсия”, проведен в Гърция, в който участвала и школата на Шерифов по повод съвместната й дейност с испанските професионалисти.

Чукаров достигнал отлични резултати, демонстрирайки топ физика, бързина и голмайсторски нюх. Той вкарал 5 гола и направил 4 асистенции, което го изстреляло директно на челното място в неговата възрастова група.

От ФК „Палас” (Рудозем) информираха още, че заради силното впечатление, което направил младият талант, GPS и „прилепите” го канят за седмица в Испания. Филип ще стане част от „идеалния тим” на „Валенсия” за Югоизточна Европа в периода 17-22 май и ще има възможност да тренира и играе с най-добрите футболисти от училищата на испанския клуб. Той ще бъде поставен в среда, наподобяваща пробен лагер, зорко надзираван от експерти в сферата на най-популярния спорт на планетата. Пакетът, който играчът на „Палас” ще получи, ще включва още обиколка из забележителности на Кралството, а също и посещение на мач на „Валенсия” от Ла Лига.

Хайри Шерифов каза още, че ръководството на ФК „Палас” (Рудозем) истински се радва на успеха на Филип Чукаров, понеже той е доказателство за ползотворната работа на клуба с GPS и „Валенсия”, която развива още повече индивидуалните качества у децата с помощта на специфична методология, а също, че му пожелава покоряване на все по-високи върхове занапред и реализация в световен мащаб!

ФК "Палас"

ПП ГЕРБ организира девета кръводарителска кампания в Смолян

ПП ГЕРБ организира девета кръводарителска кампания в Смолян под наслов „Да дарим кръв за нуждаещите се!“. Акцията се осъществява със съдействието на д-р Даниела Дариткова, народен представител от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване към 44-то НС. Целта е да се насърчи редовното и необвързано с облаги кръводаряване, тъй като доброволните кръводарители са изключително малко. Акцията ще се осъществи в Кръвния център при МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров” – Смолян, на 24.04.2018 г. /вторник/ от 8.00 ч. до 16.00 ч. Началото й ще бъде дадено от д-р Даниела Дариткова, която приканва всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години да бъде съпричастен към инициативата, тъй като кръводаряването спасява на човешки живот. 

 

Милка Манева вече официално е сребърна медалистка от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

 

 

Милка Манева вече официално е сребърна медалистка от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Това става ясно от писмото, изпратено от Българскияξ олимпийски комитет до Българската федерация по вдигане на тежести. Според документа, подписан от Стефка Костадинова, Международният олимпийски комитет е уведомил, че Манева е призната за втора на игрите, след като са дисквалифицирани състезателките Мая Манеса, Светлана Царукаева и Сибел Симсек, които съответно са били класирали на първо, второ и четвърто място при жените в категория до 63 кг. От Милка Манева със същото писмо се иска да върне дипломата си за петото място, след което МОК ще престъпи към процедурата по връчване на медала на Манева, която в момента тренира децата от клуба по вдигане на тежести в Смолян.

Писмото е изпратено до президента на  Българската федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев.

„Това бе очаквано, след като бяха оповестени положителните допинг проби на въпросните състезателки.  Процедурата се забави с близо две години. Чакам получаването на медала и съответно полагащата ми се премия за това класиране, както и пожизнената месечна стипендия, която ми се полага за второто място", коментира Манева. Тя добави още, че най-вероятно ще изминат още няколко месеца докато приключи процедурата. „Добра новина, остана още малко... ЧАКАНЕ“, написа смолянската тежкоатлетка в социалната мрежа“

 
Страница 1 от 380