Смолян

Смолян (10504)

Смолян

До 26 август се подават оферти за строителен надзор при укрепване на свлачище на път II-86 Соколовци - Смолян - Средногорци
 
Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на строителен надзор при укрепване на свлачището при 109-и км на път II-86 Соколовци – Смолян – Средногорци, при разклона за Тикале. Прогнозната стойност на поръчката е 370 000 лв. без ДДС. Кандидатите могат да подават оферти до 26 август т. г.
Изпълнението на обществената поръчка за строителен надзор ще е в три етапа. Първият е изготвяне на комплексен доклад за оценка на съответствието с основните изисквания към строежите и технически контрол по част „Конструктивна“ на предоставения технически проект. Вторият е упражняване на строителен надзор по време на строителството, а третият - за упражняване на строителен надзор по време на отстраняване на проявени дефекти през гаранционните срокове. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 190 календарни дни.
Агенция „Пътна инфраструктура“ има договор за изпълнение на строително-монтажни работи на обекта с „Автомагистрали“ ЕАД. Изготвен и приет е технически проект, като е стартирана процедурата за изработване на ПУП – Парцеларен план и отчуждаването на земи.
Републиканският път II-86 е главна пътна артерия, свързваща областите Смолян и Пловдив. По нея се преминава пътния трафик от вътрешността на страната и населените места от общините Чепеларе, Смолян, Рудозем, Мадан, Златоград, Неделино и Баните и разположените по път II-86 населени места Хвойна, Чепеларе, Проглед, Соколовци, Бостина, Смолян, Подвис, Търън, Равнища, Средногорци и други селища, разположени по общинската пътна мрежа, заустена в републиканския път.
 
Рекорден брой участници в Държавния шампионат по спускане в Пампорово 

 

През изминалия уикенд под връх Мечи чал, по най-дългото състезателно трасе в страната се проведе Държавния Личен и Отборен Шампионат по спускане в планинското колоездене. В надпреварата се включиха рекорден брой от 110 участника от 14 отбора от всички краища на България. 

Валентин Тенев от MSM Sport Team е новия национален шампион на България за 2024-та година при мъжете, а Деница Тошева от Райдърс Юнайтед успя да защити титлата си от миналата година при дамите.

Състезанието беше много оспорвано, а топлото и сухо време направиха надпреварата още по-трудна, защото трасето с дължина от 3500 метра, включващо множество стръмни и скоростни отсечки, корени, камъни и големи скокове, беше изключително сухо и прашно, което допълнително затрудни участниците. 

Най-доброто време от 4:31.10 успя да постигне Валентин Тенев от MSM Sport Team. На второ място след него на 2,47 секунди въпреки технически проблем се класира представителя на Райдърс Юнайтед - Димитър Мазнейков, а на третата позиция при мъжете остана миналогодишния шампион по спускане на България – Стивиан Гатев от клуб Хоталич-Севлиево. 

При юношите под 17 години, класирането оглави миналогодишния шампион Аспарух Соколова след него се класираха Венцислав Георгиеви Иван ТончевПри по-големите юноши до 18 години, най-добро време постигна Стамен Марков, втори се класира Илиян Гечева падане на метри от финала лиши Теодор Георгиев от шансовете за по-предно класиране и го остави на трета позиция.

При мъжете мастър, класирането оглави Стиван Стефнов от „Gravity”, втори след него се класира Борислав Спасов, а Петър Лозев от „Свободно Измерение“ завоюва бронза в категорията. 

При децата най-добро време постигна Чавдар Нинов от Свободно Измерение, а след него се класираха двама представители на Райдърс Юнайтед - Виктор Стоянов и Денис Иванов.

Челната тройка при дамите се оглави от Деница Тошева, втора се класира Нели Стоянова, а на трета позиция остана Венета Захариева, отново от клуб Райдърс Юнайтед, които за поредна година оглавиха и отборното класиране в шампионата!

Междувременно летния сезон в Пампорово тече с пълна сила, като всеки ден без почивка работят Велопарк Пампорово, лифтове от Туристически център Пампорово до Студенец и от Студенец до връх Снежанка, както и атракционите в курорта, а от този уикенд до 8-и септември, включително, всеки петък, събота и неделя за туристи и колоездачи ще работи също и лифта до Мечи чал. 

С Държавния шампионат по спускане ще бъде даден старт на серията от интересни вело събития за Лято 2024. Следващото мероприятие е традиционно едно от най-големите байк събития в България и региона – Пампорово Байк Фест на 26-28 юли. 

По време на феста ще се проведат множество интересни събития и активности, сред които голямо международно състезание по спускане, носещо точки за световната ранглиста, кръг от Детските Даунхил Серии, експо зона, както и концерт на открито на сцената на плац Студенец с популярни изпълнители и музика на живо в събота вечер, 27.07 от 19:00 часа.

Община Чепеларе награди най-посещаваните хотели в Пампорово за 2023 година
 
IMG 2607

IMG 2609
Община Чепеларе награди най-посещаваните хотели в Пампорово за 2023 година
Церемония по награждаване на най-посещаваните хотели в Пампорово за 2023 година организира Община Чепеларе като част от програмата за отбелязване на 90 годишнината на курорта и тридневната конференция на тема „Съвременен поглед върху климатолечението в община Чепеларе“
Номинациите за най - посещаван хотел от 01.01.2023г. до 31.12. 2023 г. на база справка от ЕСТИ (Единна система за туристическа информация по категория, капацитет и реализирани нощувки са както следва:
5 звезди - до 300 легла
I място – хотел „Перелик“ – „Пампорово“ АД - 29 957 нощувки
II място – хотел „Орловец“ – „Пампорово“ АД – 15 468 нощувки
4 звезди - до 350 легла
I място – хотел „Камелия“ – „ Камелия мениджмънт“ ООД – 50 926 нощувки
II място – хотел „Снежанка“ – „Хотел Снежанка“ АД – 41 280 нощувки
III място – хотел „Финландия“ – „Хотел Финландия“ АД- 25 671 нощувки
4 звезди - над 350 легла
I място – хотел „ Орфей“ – „Вая тур“ ЕООД – 53 203 нощувки
3 звезди -до 200 легла
I място – хотел „ Хармония“ – ИА „ Военни клубове и военно- почивно дело“ 25 990 нощувки
II място – хотел „Преспа“ – „Преспа холидей“ ЕООД – 11 663 нощувки
III място – хотел „Ива и Елена“ – „Ти Енд Си -Холидей“ ЕООД -7 149 нощувки
2 звезди - до 200 легла
I място - хотел „Съни Хилс“ – „Панорама резорт“ ЕООД – 9449 нощувки
Номинации за апартаменти за гости:
I място - база за отдих „Грийн лайф“ – „Пампорово резортс“ ЕООД – 8 133 нощувки
II място – база за отдих „Невада“ – „Невада - 2000“ ЕООД – 3520 нощувки
III място – база за отдих „Замъка“ – „Форего пропърти мениджмънт“ ООД-2 918 нощувки
Номинации за хотел с най- богато разнообразие на СПА съоръжения:
I място – хотел „Перелик“ – „Пампорово“ АД
Общо 14 почетни статуетки получиха представителите на номинираните хотели и апартаменти за гости, реализирали най-голям брой нощувки, отчетени в единната система за туристическа информация на Община Чепеларе.

Деца на гости в полицията в Смолян по повод празника на МВР

Бъдещи първокласници от лятно училище по проект на община Смолян бяха на гости в областната дирекция. Инициативата беше организирана с цел да покаже на малчуганите отблизо работата на полицейските служители и да насърчи уважението и доверието към хората, които пазят сигурността и реда.

Инспектори от „Охранителна полиция“, „Пътна полиция“ и „Научно-техническата лаборатория“ разказаха за естеството на ежедневната си работа. Инспектор Илия Белев демонстрира на децата различни помощни средства, като радиостанции, стоп-палки, белезници, бронежилетки и защитни шлемове, които полицаите използват в своята работа. Той им показа техниките за задържане, както и действията и помощните средства, които се ползват по време на охрана на обществения ред на масови мероприятия. Голям интерес предизвика полицейският бус, оборудван с клетка за задържаните.

Служител от „Пътна полиция“ припомни на малчуганите основни правила за пътна безопасност – как и къде се пресича, правилното управление на велосипед, пътуването в автомобилите. Те видяха техническите средства, с които водачите на моторни превозни средства се тестват за употреба на алкохол и наркотици, стоп палката, с която се спират автомобилите, таблета и оборудването в служебните коли.

Децата имаха възможност да разгледат куфарчето на „Научно-техническата лаборатория“ и да се запознаят с начините, по които действат екипите при оглед на местопроизшествие, събиране на следи и веществени доказателства. Експерт-криминалистите демонстрираха техниката на снемане на отпечатъци от предмети.

Малките гости наблюдаваха с интерес демонстрациите и се включваха активно, като задаваха множество въпроси за спецификата на полицейската работа. Някои от децата споделиха, че мечтаят един ден да станат полицаи. Дори едно от момиченцата беше облечено в малка полицейска униформа и се превърна в атракция, изпълнявайки ролята на „полицайка“.

Децата и полицейските служители се разделиха с усмивки и новооткрити знания и интерес към полицейската професия, с обещание за бъдещи срещи.

Четвъртък, 04 Юли 2024 19:06

Кулинарен конкурс се проведе във Върбина

Написана от
Кулинарен конкурс се проведе във Върбина 
 
 
Общинска администрация – Мадан и НЧ „Братан Шукеров-1953“ с. Върбина за поредна година организираха кулинарен конкурс „Родопски изкушения“, чиято цел е да се предаде автентичното кулинарно наследство на родопчанина.
Претендентите в конкурса представиха традиционни родопски специалитети от миналото, както и своя модерен прочит на някои ястия от кухнята на баба.
Участниците получиха за своите специалитети предметни награди и грамоти от името на кмета на община Мадан.
Кметът на Чепеларе  откри конференция на тема: „Съвременен поглед върху климатолечението в община Чепеларе“
 
 
Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев откри конференцията „Съвременен поглед върху климатолечението в община Чепеларе“ в красивия курортен комплекс Пампорово
Днес, в зала "Родопи" 1 в хотел „Перелик“ - Пампорово официално бе открита Конференция на тема "Съвременен поглед върху климатолечението в община Чепеларе". Форумът, който ще се проведе от 4 до 6 юли 2024 г. в Пампорово е посветен на 90-годишния юбилей на курорта. Организиран е от Община Чепеларе в партньорство с Български съюз по балнеология и СПА туризъм и "Пампорово" АД.
Като благодари на партньорите, всички лектори и участници от академичните среди и туристическия бранш, които ще споделят своите знания и опит през следващите дни, Хаджиев почерта че „това събитие е особено значимо, тъй като отбелязваме и 90-годишния юбилей на нашия обичан курорт“.
„Целта на нашия форум е да подчертаем възможностите на Пампорово и региона в областта на климатолечението, като представим нов и модерен поглед към тази дестинация. Уверен съм, че със съвместните усилия ще успеем да обогатим и развием потенциала на климатолечението и да подобрим качеството на живот на нашите жители и посетители. Конференцията е резултат от последователната политика на Община Чепеларе за развитие на туризма и подкрепа на местния бизнес. Стремим се да използваме ресурсите от туристическия данък по най-добрия начин, за да създадем повече възможности за събития през всички сезони на годината“- каза още в приветствието си кметът на община Чепеларе, с пожелание форумът да бъде успешен и вдъхновяващ, за да донесе нови идеи и решения за бъдещето на климатолечението в нашия регион.
Програмата на тридневната конференция е огранизирана в 5 панела. Д-р Татяна Ангелова разкри традициите в климатолечението в Пампорово в стартиращия панел, в който Александра Цанкова запозна гостите с кратка история за създаването на комплекса като климатолечебен курорт и отбеляза развитието на дестинацията в наши дни като модерно и развиващо се място за почивка и възстановяване.
„Приносът на интердисциплинарните екипи в процеса на здравна превенция, лечение, рехабилитация и поддържане на добро качество на живота в комбинация с климатолечение" е темата на Панел 2 с лектори от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна. Панелисти по темата ще бъдат проф. Тодорка Костадинова, проф. Гергана Ненова и д-р Магдалена Близнакова.
В Панел 3 ще бъде отделено специално внимание на темата "Климатолечението – ползи за деца, тийнейджъри и възрастни" с модератор д-р Татяна Ангелова и панелисти д-р Захаринка Гочева и чл.-кор. проф. д-р Николай Цанков. Във фокуса на вниманието ще бъде и климатолечението в Европа, а в дискусията ще се включат д-р Сийка Кацарова – вицепрезидент на ЕСПА и председател на БСБСПА, Чила Мезоси – главен секретар на ЕСПА и проф. Ангела Шух - професор по медицинска климатология в университета „Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен. Гостите от чужбина ще говорят за ролята на климатолечебните и здравните курорти в Европа.
Програмата включва и темата "Ролята на движението и ползи от климатолечението", която влиза в Панел 5 и ще бъде представена от лектори от НСА "Васил Левски". Участници в модула ще бъдат доц. Григорова-Петрова и доц. Димитрова, а доц. Ангелчева ще коментира как климатотерапията може да е полезна за възстановяването след прекаран Ковид-19.
Форумът включва богата културна програма, която ще разкриe природните красоти и традиции на дестинацията, както и възможностите за туризъм в Пампорово и всички населени места от община Чепеларе.
Близо 1800 лв. събраха  ученици от благотворителния концерт в Мадан
 
 
1783 лева и 87 стотинки събраха ученици от благотворителния концерт в Мадан. Както съобщихме, ученици подеха благотворителна кампания за лечението на Кадир Сюлейманов. Концертът - дарение се проведе вчера, от 18:30 часа, в киносалона на Читалище " Иван Вазов - 1999" - град Мадан. Организатори са учениците от Ученически съвет при СУ" Отец Паисий" град Мадан, съобщи ръководителят на ученическия съвет Дарина Хаджиева.
Програмата включваше изяви на талантливи ученици, които са възпитаници на училището. 
Кадир Сюлейманов, се нуждае от спешна чернодробна трансплантация в Република Турция, за която са необходими над 90 000 евро, а това е непосилна за него сума.
Четвъртък, 04 Юли 2024 17:59

Чепеларе чества 100-годишнината на Иван Раев

Написана от
Чепеларе чества 100-годишнината на Иван Раев
 
450016799 881978767295344 8495369028798478182 n
 
 449991440 881978377295383 103368867570697752 n
449992114 881979230628631 1114632447271019314 n
Магичният звук на родопски каба гайди възвести вековния юбилей на емблематичния ни съгражданин Иван Раев. По време на звученето им столетникът не спираше да се кланя и отново да даде непреходен личен пример, че пред този звук можем само да мълчим и да се преклоним.
Тържеството, организирано от близките на любимия ни вековен рожденик уважиха кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев и председателят на Общински съвет Чепеларе Екатерина Петрова, които го изненадаха с подаръци и разкошна торта със скиор.
„Ако искате да разберете защо Чепеларе живеем до сто години трябва да отидете при бай Иван да ви каже как трябва да се храните, как трябва да се движите, как да общувате. Чепеларе се гордеем с много неща, но ти си човекът, който винаги ни е вдъхновявал - да живеем като теб, да общуваме, да караме ски, да се разхождаме в планината да плуваме два три километра на ден. Благодаря ти, благодаря и на всички вас, че сте тук, защото на празник като на празник, като имаме юбиляр, а той не е случаен.“ С тези думи кметът на община Чепеларе се обърна към столетника стрико Ваньо.
 
449697853 881978463962041 8562551586423418781 n

„Пред всички вас, пред цяло Чепеларе, пред цяло Пампорово, се прекланям!“- заяви Иван Раев и допълни „През цялото развитие на Пампорово, аз съм присъствал.“
Всички дами на неговия празник получиха цвете от негово име – кавалер и на 100 години! Вдъхновени от духа на бай Иван гостите на празненството извиха родопско хоро край него, начело с градоначалника. С усмивка и на крака Иван Раев духна своите 100 свещички на юбилейната торта, а всички присъстващи му пяха песента за рожден ден!
Столетникът дари на община Чепеларе златна роза, получена от министъра на туризма Мариана Николова с думите: „Предавам я на кмета на града Боран Хаджиев, който не е само кмет, но и създател на снежната икономика.“
На въпрос от медии „какво е да си на сто години“, Иван Раев отговори с усмивка:
„Сега има изкуствен интелект, аз съм естествен интелект.“
Вдъхновяваща, емоционална и изпълнена с положителни емоции бе празничната вековна юбилейна годишнина на Иван Раев, който шегувайки се покани всички присъстващи на 200 – годишнината си.
Горди и благодарни сме, че е наш съгражданин и му желаем здраве и спокойствие, за да ни радва с позитивизма си и още дълги години да бъде живата легенда на Чепеларе и Пампорово.
449998886 881979187295302 3333795279599333739 n
Най-вързастният скиор Иван Раев от Чепеларе празнува 100 години
 
IMG 2581
Чeпeлape щe oтбeлeжи днес тъpжecтвeнo 100-гoдишния юбилeй нa лeгeндapният cĸиop Ивaн Paeв. Πo cлyчaй юбилeя нa Paeв, гpaждaни нa Чeпeлape ca opгaнизиpaли пpaзнeнcтвo c гaйди в мexaнa дo cтapaтa aвтoгapa, a тopтaтa e ocигypeнa oт Oбщинa Чeпeлape, cъoбщиxa oт пpecцeнтъpa нa oбщинaтa. Ha минaлия poждeн дeн, личнo ĸмeтът Бopaн Xaджиeв yвaжи видният чeпeлapeц, ĸaтo мy пoднece тopтa.
Бай Иван e eдин oт нaй-възpacтнитe yчитeли пo cĸи и  нaй-възpacтният aĸтивeн cĸиop в Пампорово. 

Румен Пехливанов е новият областен управител на Смолян


Д-р Румен Пехливанов е назначен за областен управител на област Смолян с решение на служебното правителство от днес. Пехливанов е икономист по образование. Притежава дългогодишен управленски опит като кмет на

Община Рудозем от ДПС. В периода 2001 г. – 2023 г. е бил кмет на община Рудозем, а между 2003 г. и 2007 г. – председател на Общинския съвет в Рудозем.

За заместник-областни управители на Смолян са назначени Андриян Петров от ГЕРБ, който вече е бил заместник областен управител и бившият кмет на община Девин Красимир Даскалов от ГЕРБ.

Страница 1 от 751

Pamporovo

V1 250x250 BG 2018

rodopinews 640pxX640px

 

Интернет страницата  не използва бисквитки (cookies).

Скъпи потребители,

От  25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това Родопи нюз ЕООД  приема нова "Политика за поверителност", съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.

 собственик -Родопи нюз ЕООД-Смолян

 

В момента има 177  гости и няма потребители и в сайта